Změna značení v UTM parametrech GA4 vs Universal Analytics

zpět na blog
Banner - Změna značení v UTM parametrech GA4 vs Universal Analytics

Služba Google Analytics (GA) je již dlouho oblíbeným nástrojem pro analýzu webových stránek, který poskytuje cenné informace o chování uživatelů a marketingových kampaních. Se zavedením služby Google Analytics 4 (GA4) byly provedeny významné změny, a to včetně rozdílů v symbolech při zpracování parametrů UTM (Urchin Tracking Module).

Služba Google Universal Analytics je široce používána pro webovou analytiku. Umožňuje podnikům sledovat zapojení uživatelů, měřit konverze a optimalizovat marketingové úsilí.  Klíčovou roli v nástroji Universal Analytics hrají UTM parametry. Právě ty umožňují marketérům identifikovat zdroj, médium, kampaň a další podrobnosti spojené s konkrétní adresou URL. Tradičně se jako startér UTM používá symbol "#", který odděluje základní adresu URL od parametrů UTM.

GA4 ale představuje novou generaci analytických nástrojů navržených tak, aby se přizpůsobily vyvíjejícímu se chování uživatelů na různých platformách a zařízeních. Používá datový model založený na událostech, který se zaměřuje spíše na interakce uživatelů než na zobrazení stránek. Tento posun v přístupu však vedl k rozdílům v symbolech, a to včetně absence symbolu "#" jako možné počáteční značky UTM v GA4.
V aplikaci Universal Analytics slouží symbol "#" jako počáteční značka UTM v adrese URL. Typická adresa URL služby Universal Analytics může například vypadat takto:

"example.com/page#utm_source=source&utm_medium=medium&utm_campaign=campaign". Systém GA4 však nepodporuje použití symbolu "#" jako startéru UTM a všemu co se skrývá za symbolem "#" nezpracovává jako UTM.

Marketéři však mohou zahrnout parametry UTM přímo za základní adresu URL a použít symbol "?" k oddělení základní adresy URL od parametrů UTM. Adresa URL GA4 by například vypadala takto:

"example.com/page?utm_source=source&utm_medium=medium&utm_campaign=campaign".

Je velmi pravděpodobné, že tato změna pomůže také s rychlostí, jakou se budou zpracovávat data na nové platformě GA4, jelikož stránky využívají znak "#" jako označení, na kterém prvku se má daná stránka zobrazit.
Takový odkaz pak může vypadat následovně:

"example.com/#kontakt?utm_source=source&utm_medium=medium&utm_campaign=campaign"

Výše je znázorněná problematika symbolu "#" jelikož, kdybychom místo "?" použili "#" už by při zpracování dat nestačila jednoduchá podmínka, že UTM informace najde za počátečním symbolem "#".

Symbolický rozdíl v počátečním symbolu UTM mezi Universal Analytics a GA4 má velké důsledky pro marketéry, jelikož stávající sledovací odkazy a kampaně využívající symbol "#" jako počáteční symbol. UTM tedy bude třeba aktualizovat tak, aby odpovídaly struktuře URL v GA4. Tato změna vyžaduje pečlivé plánování migrace a případnou aktualizaci marketingových materiálů, což zajistí hladký přechod na nový analytický systém. Avšak jestliže změna počátečního symbolu pro UTM neproběhne, tak marketing začne ztrácet hodnotná data z hlediska rozpoznání, z kterých datových proudů přichází návštěvnost, konverze a další měřené informace.

Adam Český

Marketingový specialista

Všechna práva vyhrazena © 2023 WeLove Media s.r.o.